DÜNYA BİPOLARLAR GÜNÜ ETKİNLİKLERİMİZ.

2015 YILI ETKİNLİKLERİ
“30 MART DÜNYA BİPOLAR GÜNÜ 2015 YILI ETKİNLİKLERİ
30 Mart ünlü ressam Van Gogh’un doğum gününe atfen “Dünya Bipolar Günü” olarak ISBD (Uluslararası Bipolar Bozukluklar Derneği) tarafından ilan edilmiştir. Bu amaçla, derneğimizin de katılımıyla aşağıdaki etkinlikler düzenlenmiştir:
1. “Bipolar Olmak” başlıklı bir forum. Bu forum, Bipolar Yaşam Derneği ve Sibel Çakır’ın katkıları, Bipolar Bozukluklar Derneği-Türkiye” ile ortaklaşa düzenlediğimiz bir etkinlik. 30 Mart günü saat 13.30 de Taksim Point Hotel’de başlayacak. Bu forumda hasta, hasta yakınları ve ruh sağlığı alanında çalışanların ortaklaşa rol almasını bekliyoruz. İçinde bilgilendirici konuşmalar, hasta ve hasta yakını deneyimleri ve hastalar tarafından sahnelenecek bir tiyatro gösterisi olacak. Saat 16:30 a kadar sürmesi bekleniyor ve sonunda gerekli izinler alınabilirse, Taksim Beyoğlunda Bipolar Yürüyüşünü gerçekleştireceğiz.
2. “İki Kutuptan Şarkılar” başlıklı bir dinleti. Bu organizasyon da Lityum Derneği ve Ayşegül Özerdem’in katkıları ile Bipolar Bozukluklar Derneği-Türkiye ve Bipolar Yaşam Derneği ile ortaklaşa gerçekleştireceğimiz bir diğer etkinlik. Yine 30 Mart günü Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü B Toplantı Salonu’nda saat 20:00 de başlayacak. Piyano eşliğinde bipolar bozukluğu olduğu bilinen besteci ve şarkıcıların çeşitli eserlerini değerli soprano ve tenorlarımızdan dinleyeceğiz. Bu organizasyonun davetiyelerini Point Hotel’deki forum sırasında temin edebilirsiniz. Dinletinin duyurusu için buraya tıklayabilirsiniz
Bu etkinliklere katılımınız ve desteğiniz hepimize güç verecektir. Şimdiden teşekkürler.
Sevgi ve selamlarımızla,
Lityum Derneği Yönetim Kurulu
Sevgi ve selamlar,
Ayşegül ÖZERDEM
Ayşegül ÖZERDEM, M.D., Ph.D
Professor of Psychiatry
Departments of Psychiatry& Neuroscience
Dokuz Eylul University Faculty of Medicine
Narlidere, 35340
Izmir, TURKEY
Phone: +90 232 412 4152
2016 YILI ETKİNLİKLERİ
30 MART 2016 DÜNYA BİPOLAR GÜNÜNÜN ÜÇÜNCÜSÜ
Dünya Bipolar Gününün üçüncüsü 30 Mart 2016 Çarşamba günü, İzmir , Alsancak 9 Eylül Üniversitesinin DESEM – Bordo salonunda yapılan etkinlikle kutlandı. Etkinlik İzmir’de kurulmuş olan Lityum Derneği’nin önderliğinde Bipolar Bozukluk Derneği Türkiye ve Bipolar Yaşam Derneği işbirliği ile düzenlenmiştir. Etkinliğe her üç dernekten de üyeler katıldı. Katılımcılar bipolar bozukluğu olan hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanlarından oluşmuştu. Toplantının sabahki ilk bölümünde yapılan forumu Türkiye Bipolar Derneğinin başkanı, ( www.bipolarturkiye.org ), Manisa Celal Bayar Üniversitesi Psikiyatri ABD’dan Prof.Dr. Ömer AYDEMİR yönetti.
Forumda hasta ve hasta yakınlarının dile getirdiği bipolar bozukluğu olan kişilerin hastalığı kabullenmedeki güçlükleri, iş bulma zorlukları, çevrelerine hastalığı anlatma güçlükleri, damgalanma ve bununla baş etme yolları, ilaç kullanımında yaşanan güçlükler , kendiliğinden ilaç bırakma ve yol açtığı sorunlar, hasta yakınlarının hastalık ve getirdiği güçlüklerle başa çıkma sorunları, tanı konma sürecinde yaşanan sorunlar, doktor seçimi gibi konular tartışıldı.
Lityum Derneği ( www.lityumdernegi.org ),
Bipolar Yaşam Derneği (www.bipolaryasam.org) gibi sivil toplum örgütlenmelerinin önemi, bu örgütlerde yapılacak toplantılarla üyelerin bilinçlenmesine ilişkin görüşler dile getirildi. Toplantıya katılan Psikiyatri doktorlarının yaptığı konuşmalar ve bilimsel açıklamalarla toplantıya katılanlar bipolar bozuklukla yaşama ve örgütlenme ile ilgili konularda bilgi aldılar. Hastalıkla ilgili, toplumda haberdarlığın artırılmasına yönelik çalışmaların damgalanmayla baş etmedeki ve hasta ve ailelerinin yaşam kalitesini yükseltmedeki önemi vurgulandı.
Çoğunluğu Lityum Derneğinin üyelerinden oluşan katılımcılar; derneğimizin yer ve telefon yokluğunu, bu tür toplantıların yararlı olduğunu ve periyodik olarak yapılması isteklerini dile getirdiler. Dernek yöneticileri, tek sahip oldukları yerin internet sitesi olduğunu, üye kayıtlarının internet sitesi üzerinden yapılabildiğini ve önümüzdeki aylar için belediyelerden toplantı yeri için arayışta olacaklarını bildirdiler.
Forum öğle yemeği için verilen aradan sonra 14:30 a kadar devam etti. Etkinliğin bundan sonraki bölümünde, yazarlığını annesinin yaptığı oyuncu Ece ERTAN ın sunduğu FIRTINA KUŞLARI adlı tek perdelik tiyatro gösterisinde bipolar bozuklukla yaşayan üç sanatçının öykülerini birleştiren bir senaryo üzerinden hastalığın kişinin duygusal dünyasına ve yaşamına getirdiği yük, güçlükler işlendi. Toplantıya gelecek yılların 30 Mart larında buluşmak üzere son verildi.
Gün, hasta ve hasta yakınlarının örgütlenmeye duydukları gereksinim ve yapılabileceklere ilişkin motivasyonu artırması açısından esin kaynağı oluşturacak bir kutlamaydı.
.jpg)



2017-2018-2019 YILI ETKİNLİKLERİ
30 MART 2018 tarihinde 4. üncüsü kutlanan Dünya Bipolarlar Günü ( DBG – WBD ) ülkemizde,
İstanbulda yapılan etkinliklerle kutlanmıştır. Aşağıdaki bağlantıda etkinlik detaylarını bulabilirsiniz.
www.bipolaryasam.org/wp-content/uploads/2018/03/Bipolar-Dergi-Mart-2018.pdf
5. yılında , 30 MART 2019 tarihinde İstanbul’da FRANSIZ LAPE HASTANESİNDE
Festival ile kutlanan etkinliğe LİTYUM DERNEĞİ olarak Eş Başkanımız Sayın Firdevs
TOGAR , resim sergisi ile katılmıştır.
2020 YILI DBG ETKİNLİĞİ
30 MART 2020 DÜNYA BİPOLAR GÜNÜ ETKİNLİĞİNİ COVİD-2019 SALGINI NEDENİYLE TÜRKİYEDE İNTERNET ORTAMINDA 15 BİLİM İNSANININ KATKILARIYLA KUTLANDI.
ETKİNLİĞİN LİNKİNE AŞAĞIDA BULABİLİRSİNİZ.
Zor Günler ve Bipolar Bozukluk #30MartDunyaBipolarGunu
Bipolar Bozukluklar Derneği, Bipolar Yaşam Derneği, Lityum Derneği ortak etkinliği olarak ; #30martdünyabipolargunu nde hastalığı yaşayanlar ve yakınlarından gelen soruları ve #coronavirüs#covid-19 #pandemi si ilgili kaygıları, konunun uzmanlarına sorduk. Canlı yayında toplantıyı 4800 kişi izlemiş. İzleyemeyenler için linki ektedir. Katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz

COVİD – 19 NEDENİYLE 2021 YILI DÜNYA BİPOLAR GÜNÜ ETKİNLİĞİ YAPILAMAMIŞTIR.
30 MART 2022 YILI ETKİNLİK ÖNERİLERİNİZİ lityumdernegi@gmail.com
adresimize iletmenizi saygılarımızla rica ediyoruz.
30 MART 2023 YILI ETKİNLİKLERİ

2023 YILI DÜNYA BİPOLAR GÜNÜ ORTAK AÇIKLAMAMIZ
UMUT, DAYANIKLILIK VE DAYANIŞMA
Umut, günlük yaşamımızda neleri yapıp yapamayacağımıza ve bir durum karşısında nasıl tepki vereceğimize karar verirken önemli rol oynar. Umutlu olduğumuzda ileriye doğru adım atmak konusunda daha istekli ve güçlü, zorluklar karşısında daha dayanıklı olabiliriz.
Son yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alan salgın ve yaklaşık iki aydır her nefesimizde hissettiğimiz deprem, umutlu olmayı zorlaştıran acılar ve belirsizlikler yaşattı. Bu zor günlerin üstesinden gelebilmek ve dayanıklı olabilmek için dayanışma ile umudumuzu koruduk, canlı tuttuk. Yaşadığımız afete rağmen doğrulabilme çabası işte bu dayanışma ve umut ile mümkün oldu.
Toplumsal travmalar ( Salgın, deprem vb.) karşısında ruhsal hastalıklar nedeniyle tedavi gören kişiler zaman zaman diğerlerinden daha fazla zorluk yaşayabilirler. Bipolar Bozukluk nedeniyle tedavi gören kişilerin de bu zorluklar karşısında belirtilerinin yinelenmesi ya da kötüleşmesi mümkün.
Bipolar Bozukluk , tekrarlayan taşkınlık ( mani) ve çökkünlük ( depresyon) dönemleri ile seyreder. Bu dönemler dışında birçok kişi olağan yaşamına ve ruh haline dönebilir. Olağan yaşama dönebilmeyi kolaylaştıran unsurlardan belki de en önemlisi strese karşı dayanıklı olmaktır. Zor dönemlerin üstesinden dayanıklılık ile gelebiliriz.
Bipolar bozuklukla ilgili damgalama ve dışlama; kişilerin tedaviye başvurmasında, tanıyı kabul edip kendi tedavisinde aktif bir rol almasında önemli bir engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Bipolar bozukluk diğer hastalıklar gibi tedavi edilebilir. İyileşme sürecinde ciddi bir engel olarak karşımızda damgalama ve ayrımcılık durmaktadır.
Bipolar bozukluk tanısını kabul ederek tıbbi tedavi ve psikososyal destek yöntemlerine erişmek; kişinin atabileceği ilk ve önemli adımlardan biridir. Bu adımı atmak umudu korumak ve canlandırmaktır.
Tüm dünyada ve Türkiye ‘de 30 Mart, Bipolar Bozukluk ile ilgili farkındalık, dayanışma ve damgalamaya karşı mücadele günü olarak kabul edilir. Bu 30 Mart’ta da her birimizin tedavi ekibinin önemli ve değerli bir üyesi olduğumuzu bilerek ( tanı koyan ve tanı alan ayrımına gerek durmaksızın) hep birlikte bipolar bozukluk hakkındaki önyargılara ve önyargılardan kaynaklanan ayrımcı tutumlara işaret ediyoruz. Bu ayrımcı tutumlar nedeniyle gelecek umudunun yitirilmemesi ve tedavi etkinliğinin farkındalığının sağlanması ancak doğru bilgilerin yaygınlaşması ile mümkün. Doğru bilgilerin yaygınlaşmasında en önemli rolü bipolar bozukluk deneyimini yaşayan kişiler alıyor ve bu kişilerin toplumsal yaşamda görünür olabilmesi sayesinde umut canlanıyor.
Tedavi süreci; yaşama katılımı, umudu ve dayanıklılığı sağlar. Bu sürece özellikle de toplum temelli tedaviye vurgu yapmak iyileşmeye inanan ve bunun için mücadele eden bizler için çok değerli.
Damgalama ve ayrımcılıktan uzak bir yaşam için Bipolar Bozukluklar Derneği, Bipolar Yaşam Derneği , Lityum Derneği, Şizofreni Dernekleri Federasyonu ve Türkiye Psikiyatri Derneği olarak Dünya Bipolar Gününde toplumu dayanışma içinde umudu çoğaltmaya çağırıyoruz.
Saygılarımızla